Merhaba değerli velilerimiz bu yazımızda sizlere hareket eğitiminin iletişim becerilerine etkilerinden bahsedeceğiz. İlk olarak iletişime etki eden etmenleri inceleyelim.
1. Öğrencimizin yaşı
Çocuklarımızın fiziksel ve zihinsel psikomotor gelişimi erken çocukluk dediğimiz 0-6 yaş grubu arasında gelişir. Bu süreç dil gelişimi açısından da kritik bir öneme sahiptir.
2. Erken yaşta başlanan eğitim
Küçük yaşta öğrencimizin karakteri, davranışları tam oturmadığı için bu dönemde başlanan eğitimde başarı olacağı daha yüksektir. Eğitime ne kadar erken başlanırsa gelişim de onunla paralel şekilde ilerler.
3. Ailenin tutumu
Çocuğumuzun davranışları, karakteri belirli bir yaşa kadar tam oturmadığı için aileden gördüğü davranışlar doğrultusunda ilerlemeye meyilli olur. Örnek verecek olursak çocuğumuz ağladığında, davranış problemi gösterdiğinde yada vurarak, çevresine ve kendisine zarar vererek istediğini yaptırmak istediğinde aile taviz vererek istediğini yaptığında çocuğumuzda bu davranışı pekiştirmiş oluruz ve iyilikten çok kötülük yaparız. İstemeyi bu şekilde öğrenen çocuk, isteklerini bu şekilde ifade etmeye devam eder ve konuşma ihtiyacı duymaz. Bu durum ilerleyen yaşlarda daha farklı sorunlara evrilebilir.
Bizler derslerde hareket eğitiminin iletişim becerilerine etkileri için neler yapıyoruz ?
Bizler çocuklarımızın ihtiyaçlarına yönelik bir yol haritası çizerek iletişim basamaklarına göre bir ders geçiriyoruz. Bu basamaklar nelerdir?
Göz Kontağı
Bizler öğrencilerimizin bizlerle ilk olarak göz teması kurmasını bekleriz çünkü iyi bir iletişimin temelini göz kontağı oluşturur. Bizler de bu süreçte becerileri basitten karmaşığa çıkartarak göz kontağı süresini arttırırız.
Dikkat Çalışmaları
Dikkat çalışmalarında öğrencileri en yüksek seviyeye taşımayı hedefliyoruz. Bu sayede çevre farkındalığını da edinerek iletişime bir adım daha yaklaşırız.
Bekleme Çalışmaları
Beklemeyen ve otokontrolünü sağlayamayan çocuklarda iletişim beklememek gerekir çünkü bireyin öncelikle nerede, nasıl durması gerektiğini, nasıl hareket etmesi gerektiğini bilmesi gerekir. Bu sebeple bekleme çalışmaları da diğer çalışmalar kadar önemli bir rol oynar.
Taklit Çalışmaları
Taklit çalışmaları gözlemlenen davranışların tekrarlanmasıdır. Bir nevi sosyal iletişim becerisidir diyebiliriz.
Nesne Sürekliliği
Bu çalışmada kaybolan veya saklanan bir nesnenin farkına varmasını ve bulmasını istiyoruz.
Hareket eğitiminin iletişim basamaklarında azımsanamayacak bir rolü olduğunu unutmayalım.
Bizimle bu bilgileri paylaştığı için Selda Hoca'ya teşekkür ederiz.
LinnasHareketMerkezi
( Bu yazımızda paylaştığımız bilgileri Selda Hoca'dan dinlemek için linke tıklayabilirsiniz. https://www.instagram.com/reel/CyjHEQ8rL5j/?igsh=OWp1a2xwaTg4ZjFw )
Comments